dilluns, 31 d’octubre del 2011

Panellets




Hola a tots i a totes!!

Ja tenim aquí la castanyada i els obligats panellets!! Aquest any he decidit fer-los a casa, així que he utilitzat la recepta de la Gemma de la Cuina de Casa per fer-los, que és sempre extraordinària, i recepta que penja recepta que funciona.

Bé, us copio la recepta que va penjar la Gemma, perquè és com un tutorial de panellets, i explica diversos trucs que són molt i molt útils, us ho asseguro.

Els únics panellets que he fet diferents als de la Gemma són els de llimona i els de gerds, dels que també us poso la recepta. 

Animeu-vos que no és tan difícil, si entretingut però!

Trucs:

• Cal coure per separat cada tipus de panellet, ja que tenen temps de cocció diferents.
• El forn ha d’estar ben calent i amb el foc a dalt. Han de coure poca estona, uns 3 o 4 minuts.
• Es poden congelar amb les boletes ja formades i els pinyons enganxats. Es deixen descongelar 10 minuts, es pinten de rovell i es couen. Els panellets s’assequen de seguida, d’un dia per l’altre perden molt. Per això congelar-los és un bon truc, els pots fer amb antelació i coure’ls el dia que els menges.
• El truc per fer les boletes iguals d’una forma fàcil i ràpida està ben explicat en els panellets de pinyons.
• Per aconseguir que els pinyons s’enganxin més fàcilment, va molt bé barrejar el rovell d’ou amb almívar TPT. Les quantitats exactes també estan a la recepta dels panellets de pinyons.
• El truc per aconseguir que els panellets de pinyons brillin com els de pastisseria també està ben explicat a la recepta.
• Per preparar l’almívar TPT es posa en un cassó al foc la mateixa quantitat d’aigua que de sucre. Quan arrenqui a bullir, es treu del foc i es deixa refredar.
• Es poden fer panellets de molts altres gustos: amb melmelada, amb taronja amarga, amb licor… només cal imaginació!
  
Ingredients:

- 750g de farina d’ametlla
- 750g de sucre
- Pell ratllada d’una llimona
- 150ml d’aigua
- 200g de pinyons
- 200g de granet d’ametlla
- Cafè soluble
- Coco ratllat
- Codony
- 1 beina de vainilla
- Melmelada de Gerds
- Essència de llimona o suc de llimona
- Sucre en pols
- Rovell d’ou
- Almívar TPT

Preparació:

Pel massapà base:Barrejar l’ametlla, el sucre i la ratlladura de llimona. Afegir l’aigua i amassar bé fins a obtenir un massapà ben fi. Deixar a la nevera unes hores (fins i tot d’un dia per l’altre). Dividir el massapà en tantes parts com gustos es vulguin fer.

Pels de pinyons:Fer un cilindre llarg i prim. Tallar trossos petits de la mateixa mida (d’uns 12g) i fer una boleta amb cada trosset.
En un vol, barrejar els 200g de pinyons amb 20g de rovell d’ou i 20g d’almívar TPT (amb l’almívar la barreja és més enganxosa i els pinyons s’adhereixen fàcilment).
Per arrebossar les boletes de pinyons, agafar un grapat generós de pinyons i pressionar la boleta entre les dues mans fent moviments rotatius per tal que s’enganxin els pinyons.
Posar-los a la safata i just abans de ficar-los al forn, tornar-los a pintar amb la barreja de rovell i almívar. Coure’ls al forn a 250º amb el foc de dalt fins que siguin daurats (uns 5 minuts).
Per aconseguir que brillin, just sortir del forn encara ben calents, pintar-los amb almívar TPT amb un pinzell. Aquest pas és molt senzill i val la pena fer-lo, queden brillants de veritat!


Pels d’ametlla:Com els de pinyons, però amb forma allargada i arrebossats d’ametlla picada.


Pels de coco:Barrejar el massapà amb coco ratllat al gust (aproximadament, la meitat de coco que de massapà). Fer boles de la mateixa mida (d’uns 16g) i donar-los forma de bolet. Mullar la punta amb ou batut i arrebossar-la amb una mica de coco. Coure’ls al forn 3 minuts a 250º.



Pels de cafè:Dissoldre el cafè soluble amb una cullerada d’aigua. Quedarà una pasta espessa i negra.
Barrejar el massapà amb el cafè. Fer boles allargades de la mateixa mida (d’uns 16g) i marcar-los una ratlla simulant un gra de cafè. Arrebossar-los lleugerament de sucre i coure’ls al forn 3 minuts a 250º.



Pels de vainilla:Barrejar el massapà amb les llavors de beina de vainilla. Formar boletes iguals de massapà (d’uns 16g) i arrebossar-les de sucre en pols. Coure’ls al forn a 250º fins que el sucre es comenci a esquerdar.

 

Pels de codony:Fer un cilindre llarg i prim i obrir-lo de dalt a baix amb un ganivet. Farcir el xurro amb el codony i tornar-lo a tancar. Pintar-lo amb la barreja d’almívar i rovell i espolsar-lo per sobre amb sucre. Coure’l al forn fins que el sucre es dauri (uns 3 minuts). Treure’l del forn i, de seguida abans no es refredi, tallar-lo en porcions iguals.


Pels de gerds:
Formar boletes iguals de massapà (d’uns 16g), fer-los un sot al centre i arrebossar-les de sucre en pols. Coure’ls al forn a 250º fins que el sucre es comenci a esquerdar. Un cop fora del forn i un pèl refredats, posar a cada sot una mica de melmelada de gerds.


Pels de llimona:
Barrejar el massapà amb una culleradeta d'essència de llimona o una mica de suc d'una llimona. Fer boletes iguals (d'uns 16gr), arrebossar-les amb sucre i coure-les al forn 3 minuts a 250º.


dimarts, 18 d’octubre del 2011

"Flamenquines" de gall d'indi


Feia molt de temps que volia fer uns "flamenquines" i seguint amb la cosa flamenca, em vaig decidir a fer-los! Tot i això, he de dir que no són uns flamenquines autèntics, ja que els típics cordovesos es fan amb llom de porc i jo els vaig fer amb pit de gall d'indi. La veritat és que tenia pit de gall d’indi i el volia fer d’alguna manera diferent, no a la planxa, com sempre, per variar, i se’m va acudir fer aquest plat!
El cert és que és un plat força senzill i molt divertit per a nens i grans. Us deixo la recepta, jo vaig modificar una que vaig trobar per Internet, però suposo que hi haurà mil i una varietats, tot i que la base sempre és la mateix, llom de porc i pernil del país.



Ingredients:

- Pit de gall d’indi filetejat
- Pernil del país
- Pa ratllat
- Ous
- Julivert
- All
- Sal
- Oli d'oliva

Preparació:

Posar un o dos talls de pernil a sobre d’un filet de gall d’indi i fer un rotllo.
Per altra banda, barrejar l’all i el julivert amb el pa ratllat (també venen pa ratllat amb all i julivert incorporats) i batre els ous.
Arrebossar els rotllos passant-los primer per l’ou i després pel pa ratllat.
Fregir amb oli d’oliva i posar-los amb paper absorbent un cop fregits per tal que deixin anar l’oli que els sobra.
I ja estan llestos!


dimarts, 11 d’octubre del 2011

Pastís de pinya



Hola a tots i a totes!!

La setmana passada va ser l'aniversari del meu cunyat, feia 30 anys, així que la meva germana va decidir fer-li una festa flamenca, perquè ell és de família andalusa. L’encarregada de fer el pastís vaig ser jo, així que vaig decidir fer aquest pastís de pinya que fa molt de temps ens havia presentat la Gemma de La Cuina de Casa i que, segons ella, era un pastís lleuger, fresquet i amb molt d’èxit, i no s’equivocava! El pastís és molt senzill de fer i el resultat és un pastís molt fi i amb un gust intens de pinya, ideal com a postres d’un dinar o sopar copiós.
Com que la festa era flamenca vaig decidir posar-li uns “topos” de xocolata i una “peineta” de xocolata molt flamenca!
Us penjo la recepta, tot i que també la podeu trobar al blog de la Gemma.

Ingredients:

- 1kg de pinya de llauna al natural (no en almívar) escorreguda
- 600g del suc que hi havia a la llauna
- 200g de sucre
- 1 llimona
- 3 sobres de gelatina neutra
- 200g de nata líquida per muntar

Pel pa de pessic de la base:

- 3 ous
- 105g de farina
- 105g de sucre

Preparació:


Per fer la base del pastís, jo utilitzo la recepta del pa de pessic del braç de gitano. Per fer-lo cal batre els ous amb el sucre fins que quedin escumosos. Afegir la farina tamisada i abocar a sobre d’una plata de forn d’uns 28x38cm recoberta amb paper de forn (ha de quedar primet, de 1/2cm de gruix). Coure-ho 10 minuts a 180º. Retallar el pa de pessic a la mida de la base d'un motlle desmotllable i posar-lo a la base.
Escórrer la pinya i guardar-ne el suc. Triturar la pinya, el sucre i el suc de la llimona fins a obtenir un puré ben fi.
A part, dissoldre la gelatina en el suc de la pinya tal i com indiquen les instruccions de la gelatina.
Afegir la gelatina al puré de pinya i barrejar-ho bé. Afegir la nata sense muntar i abocar-ho al motlle.
Posar el pastís a la nevera fins que cualli.

Jo l´he decorat amb una capa de gelatina que he fet amb 250ml de suc de pinya de brick.

Nota: La base del pastís també es pot fer amb galetes. Al blog La Cuina de Casa s'indica com.


diumenge, 2 d’octubre del 2011

Aletes de pollastre al forn



Altra vegada han hagut de passar 6 mesos perquè torni a escriure al blog, però és que no ha sigut la millor època de la meva vida i he tingut la cuina força descuidada. Però ara torno a tenir forces i ganes de ficar-me a la cuina! Així que per tornar a començar us presento unes aletes de pollastre super fàcils de fer i delicioses, altre cop del gran Karlos Arguiñano. Podeu trobar la recepta a la seva web, però igualment us la copio.

Que vagi de gust!

Ingredients (per dues persones):

- 10 ales de pollastre
- 1 cullerada de mel
- 3 cullerades de salsa de soja
- 1/2 culleradeta de pebre vermell (pimentón)
- 2 cullerades d'oli d'oliva
- sal

Preparació:

Talles les aletes en tres, seguint l'articulació i elimines la punta que no te carn. Amb un ganivet treu les parts sobrants de pell i posa-les a sobre d'una placa de forn. 
Posa en un bol la mel, la salsa de soja, el pebre vermell i les cullerades d'oli. Bat tot bé amb una forquilla fins que quedi ben unificat.
Unta les aletes amb la barreja anterior, sala-les i fica-les al forn (prèviament escalfat durant 10 minuts) a 190 graus durant 25 minuts.