divendres, 18 de novembre del 2011

Croissants de mantega




Fa uns mesos li van atorgar a la Pastisseria Hoffman de Barcelona el premi al millor croissant d’Espanya, així que al número del 24 de setembre del suplement ES del diari La Vanguardia li van fer una entrevista a l’Enric Ortuño, pastisser de Hoffman sobre aquest dolç.
Com ell bé diu, a aquí a Espanya es fan veritables  “crims” contra el croissant que a França són inaudits. Així que una solució que donava per menjar un autèntic croissant de mantega era fer-lo un mateix a casa, i per això explicaven com fer-los.
Cal dir que no és un dolç complicat de fer, però cal vigilar molt el temps de repos de la massa i els plecs que s’hi fan, a més a més és una massa força delicada, ja que la gràcia perquè quedi un bon croissant és que mitjançant els plecs, vagin quedant capes de mantega i de massa, per tal d’aconseguir el laminat, i quan ja has fet diversos plecs, és molt fràgil i es trenca amb facilitat. A mi em va passar a l’últim plec i per això em van sortir força boteruts (he posat la foto del més maco!), ja que la mantega es va sortir una micona, tot i això he de dir que van quedar deliciosos! El gust de mantega és molt intens i no els cal res més que un bon cafè amb llet o un got de bona llet. Pensava que quedarien força ensopits, perquè no porten gairebé sucre, però el gust intens de mantega els fa fascinants i gens ensopits!
Us animo a fer-los! Jo segur que repeteixo, perquè he de millorar la tècnica perquè hem quedin més macos la propera vegada!!
Ah!! Pel que he vist per Internet, també es poden fer napolitanes amb aquesta massa... una altra opció!

Ingredients:

- ½ kg de farina de forner (jo vaig usar farina normal perquè és la que tenia, però segur que és millor la de forner)
- 11 g de sal
- 60 g de sucre
- 20 g de llevat premsat
- 250 g de llet
- 30 g de mantega a temperatura ambient
- 300 g de mantega freda
- Ou

Preparació:

Barregeu la farina, la sal, el sucre, el llevat, els 30 grams de mantega i la llet. Pasteu-ho 5 minuts i deixeu refredar la massa 24 hores a la nevera.


Esteneu la mantega freda entre dos fulls de paper de forn i refredeu-ho.
Esteneu la massa, poseu la mantega al centre de la massa. 

Doblegueu els laterals a sobre de la mantega.


Tornar a estirar la massa, en sentit longitudinal 

 

i feu un plec (plegant la massa en 3, com si fos un tríptic [d’un costat al centre i de l’altre costat al centre]) i deixeu-ho en repòs 20 minuts. Després feu aquesta operació dues vegades més amb el repòs que cal.

 
Esteneu la massa fins que tingui una grossor de 3mm. Talleu-la a triangles i enrotlleu-la. Deixeu-la fermentar 1h i 30min.

Pinxelleu-la amb ou batut i enforneu-la a 180 graus durant 12 minut.

divendres, 11 de novembre del 2011

Sopa de Farigola


Ara que comença a fer fresqueta comencen a venir de gust les sopes i els menjars calentons, que ens donin escalforeta al cos. És per això que avui us penjo aquesta recepta de sopa de farigola.
Fins fa relativament poc, no havia tastat aquest tipus de sopa. A casa meva no s’havia fet mai ni n’havia sentit a parlar, però a casa de la meva parella la fan tot sovint, i la veritat és que em va agradar molt des del primer dia que la vaig tastar. Així que no quedava més remei que aprendre a fer-la segons com em va explicar la seva àvia, la Vitalia, i cada tardor-hivern quan comença a venir el fred comencem a cuinar sopa de farigola!

 La Vitalia, la meva mestra
És una recepta molt senzilla, i a més a més té propietats diürètiques, perquè porta ceba, i desinfectants, per l’efecte de la farigola. És a dir, un plat rodó!!
Espero que us agradi!

Ingredients:

- 3-4 cebes
- Un parell de dents d’all
- Pa (si pot ser del dia anterior millor)
- 1 ou
- 1,5 – 2 l d’aigua
- Unes branquetes de farigola seca (si no teniu branquetes i són només les fulles com per fer infusió, es poden usar igual)
- Sal

Preparació:

Posar en una olla l’aigua, amb les cebes tallades a trossos grans, els alls pelats i les branquetes de farigola. Deixar que els ingredients bullin fins que la ceba sigui cuita.
Colar l’aigua de la cocció i reservar.
Per altra banda, treure les branquetes de farigola i triturar amb la batedora la ceba i els alls.
Barrejar aquest puré amb l’aigua de la cocció reservada en una olla. Fer bullir aquesta barreja i afegir el pa tallat a trossets petits. Un cop fet això, deixar bullir el pa uns 3-4 minuts, per tal que es remulli bé.
Batre l’ou, i passats els 3-4 minuts de “cocció” del pa, afegir l’ou deixant-lo anar amb un rajolí ben fi i remenar la sopa mentre ho fem, per tal que l’ou ens quedi en fils dins la sopa.
Tastar i posar la sal al gust.
I ja la tenim llesta! Bon profit!

NOTA: La quantitat de farigola, ceba ,pa i ou, van una mica al gust. Jo he posat les quantitats que més o menys utilitzo quan la faig, però pot ser que a algú li agradi amb menys pa, o amb més ou, etc.