diumenge, 6 de gener del 2013

Tortell de Reis



És clar, per Reis: Tortell!!! Aquest any sí, aquest any m'he decidit i he fet el tortell, tot i que no n'he fet un sinó tres!! A la meva família agraden els tortells farcits de diferent manera segons la casa: a casa dels meus pares agrada la crema, a casa dels meus sogres la nata i a casa meva, tot i que ens els mengem tots ben de gust, agrada el farcit de massapà; així que n'he fet un de cada perquè tothom estigués content.


 

Tortell de massapà                                                      Tortell de crema



                                                                                             Tortell de nata
La veritat és que les masses que han de levar em costen una mica, perquè cal amassar bé i el tema del levat és complicat, però aquest any he tingut una ajudeta i per això m'he animat. Els reis mags (els que enviava la meva mare concretament) es van avançar uns dies aquest any i em van portar una batedora amasadora amb suport i que va fantàstica!!! Així que m'ha estalviat força feina!

La recepta del tortell és la que va proposar com a repte la noia que porta el blog de Kanela y Limón l'any passat, i la veritat és que surt molt bé i a no ser pel levat no és gaire complicada.

Com ja he dit, jo els he farcit de crema pastissera, podeu usar la recepta que més us agradi, de nata muntada i de massapà (he usat una pastilla de turró de massapà).

Amb les quantitats que us indico a la recepta, que són les que proposava la Cristina de Kanela y Limón, surten 2 tortells o 1 molt gran. Jo he afegit la meitat més de cada quatitat per poder fer-ne 3. També he augmentat la quantitat de llevat perquè em semblava que era poc.


Ingredients:

Pel peu de massa o preferment:

- 50g de farina
- 25g de llevat fresc de fleca
- 10g de sucre
- 30g de llet tèbia o a temperatura ambient

Per a la massa del tortell:
- 3 ous (156g)
- 70g de mantega fosa
- Ratlladura de 1/2 llimona (5g)
- Ratlladura de 1/2 taronja (4g)
- 10g d'essència de tarongina
- 40g de llet tèbia o a temperatura ambient
- 20g de suc de taronja
- 80g de sucre
- Tot el preferment
- 400g de farina de força + 50g si calen (a mi em van fer falta)
- 4g de sal

Preparació:

Primer fem el preferment i per això col·loquem en un recipient la farina amb el sucre, hi esmicolem el llevat i hi afegim la llet. Remenem amb una cullera. Tapem amb film o un drap de cuina i deixem fermentar a temperatura ambient durant una hora.
Per la massa, batem els ous lleugerament i els afegim les ratlladures de la llimona i la taronjala  mantega fosa, l'essència, el suc de taronja i la llet tèbia. A continuació afegim el sucre, el preferment, 400g de farina i la sal. Amasseu la pasta fins que quedi fina i brillant. (Per les que heu de pastar a mà, col·loqueu la farina en forma de volcà i al forat del centre poseu el preferment i aneu pastant a mesura que aneu tirant el batut dels ous amb les essències i altres. Haureu de pastar fins tenir-ho tot integrat.
Si un cop integrats tots els ingredients us queda una massa una mica granulosa i enganxifosa, caldrà afegir els 50g de farina. Jo els vaig haver d'afegir per tal que hem quedés una massa elàstica i brillant.
Un cop tinguem la massa llista, preparem un recipient, aquest que sigui ampli i el untem d'oli col·loquem la massa a dins, la tapem amb paper film i la deixem llevar.
Un cop la massa ha pujat, la retirem del recipient i la posem sobre la superfície en la qual treballarem. Aquí decidiu si voleu un tortell o dos. Jo vaig fer dos, llavors vaig pesar la massa i vaig separar dues porcions iguals. Formarem dues boles, agafant massa de l'exterior i portant-la al centre anirem ficant  cap endins la massa fins a formar una bola.
Un cop la bola feta, formem el tortell i és tan fàcil com important perquè depenent de com ho fem aquí, ens quedarà un bonic o lleig tortell. El procediment és molt senzill. Fiquem els dits pel centre de la bola, fent el forat. Un cop fet el forat, agafem la massa i l'aguantem amb la mà, aixecant en l'aire mentre l'anem girant al mateix temps perquè el forat es vagi eixamplant amb el seu propi pes. Això ho farem poc a poc i amb calma.
Ens cal fer un forat central bastant gran perquè després amb el llevat es tancarà. Col·loquem el tortell ja format en la safata de forn coberta amb paper vegetal. Tapem amb un drap i deixem llevar, de nou.
Un cop llevat el tortell, el pintem amb ou batut, li posem una mica de sucre humitejat (sucre amb unes gotes d'aigua i es remena) i finalment unes cireres i fruites. Els fiquem al forn preescalfat a 170 º C vigilant amb atenció perquè acostuma a torrar-se per dalt. Si això passa taparem amb paper d'alumini. Estarà llest en uns 20-25 minuts més o menys.
Un cop fet i fred el podem farcir del que més ens agradi.
Pel que fa als tortells farcits de massapà, hi ha un petit canvi: quan hem de formar el tortell, enlloc de fer una bola i fer-li un forat al centre, estirarem la massa en forma de rectangle i al centre posarem el massapà. Després enrotllarem la massa formant un "xurro" i ajuntarem les puntes formant el tortell. Tota la resta segueix igual.
Jo no tinc fotos del pas a pas, però si consulteu el blog de la Cristina de Kanela y Limón veureu que té unes fotos fantàstiques i un pas a pas molt ben elaborat.

Descarrega la recepta en PDF en català
Descarga la receta en PDF en castellano