dissabte, 31 d’agost de 2013

Orxata de xufla




A casa meva la bona orxata de xufla agrada molt i molt, i a més a més és un remei fantàstic per la calor que ens acompanya.
La orxata és una beguda facilíssima de fer a casa, molt econòmica i, sobretot, molt millor que qualsevol orxata envasada. Això sí, és una beguda delicada perquè no aguanta molt temps a la nevera.

Ingredients:

- 250g de xufles
- 1,5l d’aigua mineral
- 6 cullerades de sucre (el sucre va una mica al gust)

Preparació:

Posar les xufles en remull durant 8 hores com a mínim.
Escórrer les xufles i netejar-les. Triturar-les amb l’aigua mineral. Amb un drap de cotó o un colador ben fi colar la pasta de les xufles , aixafant-la bé perquè treguin tot el suc. Posar-li el sucre a l’orxata i ficar-la a la nevera fins que sigui ben freda.


Nota: Cal tenir en compte que la orxata fresca només aguanta 3-4 dies a la nevera, passat aquest temps s’espatlla.

dilluns, 26 d’agost de 2013

Amanida de patata o "piriñaca"




Sé que el nom de piriñaca sona una mica estrany i de fet no sé ben bé d’on ve, perquè aquesta recepta és de l’àvia del meu company, la Vitalia, i a casa seva s’ha fet tot sovint a l’estiu.

  Jo amb la Vitali i la meva sogra, la Pili

És una amanida de patata ben fresqueta i completa que és ideal com a plat únic d’un dinar d’estiu. Les quantitats van una mica a gust de cadascú així que us poso com ho vaig fer jo però ho podeu adaptar sense problema.

Ingredients:

- Patates (jo vaig utilitzar unes petites i n’hi havia unes 20 més o menys)
- 1 tomàquet cor de bou
- 1 ceba tendra
- 3 llaunes de tonyina
- 3 ous

Preparació:

Rentar les patates i bullir-les en aigua amb sal sense tallar ni pelar. Quan siguin cuites (per comprovar si són cuites punxar-les amb un escuradents) deixar refredar, pelar-les i tallar-les a daus.
Bullir els ous fins que siguin durs. Un cop cuits deixar-los refredar, pelar-los i tallar-los a daus.
Ratllar la ceba tendra i tallar el tomàquet a daus.
Barrejar les patates amb els ous, la ceba, el tomàquet i la tonyina. Regar amb un bon raig d’oli d’oliva i posar-hi sal. Deixar refredar a la nevera fins al moment de menjar. 

dimecres, 21 d’agost de 2013

Crema d'avellanes



Aquest ha estat un altre dels recursos que a casa hem utilitzat per aquests dies de calor. 
En el programa El món a RAC1 cada setmana en Jordi Basté realitza una secció amb el cuiner Fermí Puig on conviden als oients a aportar receptes sobre un tema concret, i aquesta recepta és una d’aquestes aportacions. Segons la oient aquesta crema tant es pot prendre freda com calenta, però en aquest cas i sent estiu nosaltres la vam prendre ben freda com una vichyssoise perquè de fet aquest crema és molt semblant a la típica crema francesa.
Bé, espero que us agradi, a casa va agradar molt!

Ingredients:


- 60 avellanes torrades i pelades
- 1 ceba
- 2 patates mitjanes
- 200ml de llet (es pot fer amb crema de llet i quedarà més cremosa, però també més calòrica)
- 1l de brou de pollastre
- sal
- oli d'oliva

Preparació:

Daurar la ceba amb un raig d’oli en un cassó, quan sigui cuita, afegir les avellanes, les patates pelades i tallades a trossos i el brou. Deixar coure uns 15-20 minuts. Passat aquest temps, triturar la crema i passar-la per un colador xinés (si es vol). Deixar refredar i posar a la nevera fins que sigui ben freda.


dimarts, 13 d’agost de 2013

Iogurt gelat de cireres



Amb les calors que estan fent la meva dèria gelatera és cada vegada major! Si a això hi afegim que tenia una gran quantitat de cireres que no sabia com gastar, el resultat ha estat aquest iogurt gelat de cireres.
Igual que en el gelat de vainilla, la recepta està adaptada del blog Denikatessen, que m’encanta i proposa una pila d’idees per fer gelats casolans sense geladora.
Aquest gelat té un gust intens de cireres amb el puntet del iogurt que és ideal!! Proveu-lo!

Ingredients:

- 400 g de cireres (un cop els hem tret el pinyol)
- 15 ml de rom blanc (opcional)
- 150g de sucre
- 5ml de suc de llimona
- 3 iogurts grecs naturals

Preparació:

Rentar i treure els pinyols de les cireres. Posar-les en un bol juntament amb el sucre i el rom, barrejar i deixar macerar. (Jo les vaig deixar tota la nit dins la nevera però amb 2-3 hores a temperatura ambient n’hi hauria prou).
Un cop macerades les cireres, triturar-les amb la batedora i afegir-hi el suc de llimona  i el iogurt. Si es vol es pot passar la barrejar per un colador, però jo no ho vaig fer. 
Posar la barreja en un recipient que es pugui ficar al congelador i deixar-la-hi una hora més o menys. Un cop passat aquest temps, batre la barreja amb una batedora de barnilles elèctric per trencar els cristalls que s’hagin format. Fer aquesta operació cada 30-45 minuts durant 2 o 3 hores. Quan el gelat tingui la textura idònia ja el podem deixar al congelador llest per menjar.